Zupa chlebowa

Zupa chlebowa z porem na bazie chleba Ziarno Żyta.

Chleb żytni z pełnymi ziarnami żyta na naturalnym zakwasie żytnim

Składniki:

  • 2 kromki chleba Ziarno Żyta
  • ok 1 litr wody
  • 1 cebula
  • 1-2 pory
  • 25 g serka topionego (1 trójkąt)
  • 1 szt. włoszczyzny
  • ziele angielskie, liść laurowy, oliwa, ocet winny

Przygotowanie:

Przygotować wywar z włoszczyzny dodając ziele angielskie i liść laurowy. Cebulę kroić w kostkę, zaś białą część pora pokroić w talarki i całość poddusić na oliwie, dodając odrobinę (łyżeczkę) octu winnego (lub łyżkę białego wina). Po uzyskaniu miękkości wrzucamy całość do wywaru, dodajemy serek topiony i kromkę chleba Ziarno Żyta pokrojoną w drobną kostkę, dusimy ok. 10 min. Kroimy drugą kromkę w drobną kostkę i dodajemy na ostatnie 1-2 min do zupy. Porcja dla 2 osób.