Ziemniak bardzo często gości na większość polskich stołów. Mimo, że jest znany w kraju od lat, jego popularność nie słabnie, a warzywo jest wykorzystywane w coraz to ciekawszy sposób. W sklepach można spotkać przeróżne odmiany, o wyszukanych kolorach, kształtach i przeznaczeniu, a kucharze prześcigają się w oryginalnych zastosowaniach i nowych odsłonach tej rośliny.

Globalnie

Początkowo ziemniaki uprawiano jedynie w Ameryce Południowej, na terenie dzisiejszego Peru, Boliwii, Ekwadoru oraz Chile. Ich sprowadzenie do Europy zawdzięczamy hiszpańskiemu konkwistadorowi Pizaroo. Rozpowszechnienie ziemniaków na kontynencie nie nastąpiło jednak od razu. Francuski aptekarz Antoine- Auguste Parmentier przekonywał, że ich spożywanie ma dobroczynny wpływ na zdrowie, a Ludwik XVI nakazał hodować je w królewskich ogrodach. Do Polski ziemniaki trafiły po zwycięstwie Jana III Sobieskiego pod Wiedniem, ale również nie zyskały wielu wielbicieli. Pierwotnie ich głównym zadaniem było ozdabianie ogrodów- ze względu na piękne kwiaty. Popularność zyskały dopiero za panowania Augusta II, zarówno wśród konsumentów jak i rolników.

Regionalnie

W każdym zakątku Polski zjada się ziemniaki. W różnych jej częściach można spotkać regionalne potrawy, odmienne dla każdego regionu, ale także i nazwy samego ziemniaka znacznie się różnią. I tak w Wielkopolsce ziemniaki nazywamy Pyrą, na Śląsku już Kartoflem, a w gwarze podhalańskiej Grulą. W języku kaszubskim z kolei jest to Bulwa.

Dobroczynne właściwości ziemniaka

Pomimo obiegowej opinii, że „ziemniaki tuczą” cieszą się one popularnością wśród dietetyków dzięki zawartym w nich witaminach i minerałach. Mit o ich kaloryczności wynika z faktu, że często podawane są smażone lub w towarzystwie ciężkich sosów. Ugotowany, średni ziemniak ma około 30- 35 kalorii. Bulwy ziemniaka zawierają dużo błonnika, a także składników mineralnych takich jak: potas- obniżający ciśnienie krwi, wapń- mający pozytywny wpływ na układ kostny, magnez- działający korzystnie na układ nerwowy, fosfor, sód i żelazo. Dostarczają także spore ilości witaminy C- już 200gramowa porcja ugotowanych ziemniaków to zagwarantowana połowa dziennego zapotrzebowania. Obok niej występują także witaminy z grupy B, witaminy: PP, E oraz K. Ziemniaki w swoim składzie zawierają również białko i substancje antyoksydacyjne.

Ziemniaki to nie tylko pokarm

Oczywiście główna ich funkcją jest dostarczenie pożywienia ludziom. Obok pszenicy, kukurydzy i ryżu to właśnie bulwy ziemniaczane mają za zadanie zaspokajać głód na świecie. Służą także jako składnych pożywienia dla świń oraz surowiec w produkcji spirytusu czy mączki ziemniaczanej, wykorzystywanej głównie w krochmalnictwie. Ich uprawa jest względnie łatwa i niedroga. Największe są w Chinach, dalej kolejno w Indiach i Rosji. Polska znajduje się w pierwszej dziesiątce.

Ziemniaki + pieczywo= duet idealny

W Polsce utarło się, że albo je się coś „z ziemniakami” albo „z chlebem”. Jednak dodanie płatków ziemniaczanych do pieczywa daje niesamowicie pozytywne efekt. Pieczywo z ich dodatkiem ma wyjątkowo wilgotny i elastyczny miękisz, ale co najważniejsze zdecydowanie dłużej utrzymuje świeżość. Ich wysoka zawartość w mieszance UNIFERM VarioPom gwarantuje świeżość ”do ostatniej kromki”, nawet w pieczywie mieszanym. Dodatkowo koncept „pieczywo regionów” nawiązuje do lokalnych tradycji i oferuje zarówno regionalne chleby jak i możliwość poznania smaków z całego kraju.