
Inspiracje smakiem
Zupa chlebowa

Chleb żytni z pełnymi ziarnami żyta na naturalnym zakwasie żytnim
Składniki:
- 2 kromki chleba Ziarno Żyta
- ok 1 litr wody
- 1 cebula
- 1-2 pory
- 25 g serka topionego (1 trójkąt)
- 1 szt. włoszczyzny
- ziele angielskie, liść laurowy, oliwa, ocet winny
Przygotowanie:
Przygotować wywar z włoszczyzny dodając ziele angielskie i liść laurowy. Cebulę kroić w kostkę, zaś białą część pora pokroić w talarki i całość poddusić na oliwie, dodając odrobinę (łyżeczkę) octu winnego (lub łyżkę białego wina). Po uzyskaniu miękkości wrzucamy całość do wywaru, dodajemy serek topiony i kromkę chleba Ziarno Żyta pokrojoną w drobną kostkę, dusimy ok. 10 min. Kroimy drugą kromkę w drobną kostkę i dodajemy na ostatnie 1-2 min do zupy. Porcja dla 2 osób.

Firma Uniferm
UNIFERM jest producentem surowców piekarniczych działającym w całej Europie. Może poszczyci się ponad 250 letnią tradycją produkcyjną i dystrybucyjną. Od 25 lat na firma obecna na rynku polskim.
Produkty FermFresh
UNIFERM Polska oferuje swoim klientom bogaty asortyment: drożdży piekarskich, polepszaczy do chleba i bułek, mieszanek oraz środków dla cukiernictwa.